Madalief

December 2017


Ontwikkelingen in Ambositra
Er is weer goed nieuws te melden uit Ambositra: Veronique heeft haar eindexamen in een keer gehaald. Dit tegen ieders verwachting in, want ze blonk nooit echt uit met hoge cijfers. Des te indrukwekkender dus, en ze heeft zich al ingeschreven voor het toelatingsexamen voor de landbouwhogeschool.
Dada en Emma hebben allebei hun BEPC examen van het college gehaald, en Dada heeft het zo goed gedaan dat hij is toegelaten op het beste Lycee van de stad!

Mika, die al vanaf zijn tweede jaar in het centrum woonde, wordt vader! Hij is bij de familie van zijn vriendin ingetrokken, en is daar met open armen ontvangen. Ook is er ineens een aantal familieleden van hem opgedoken tijdens een groot clan-feest in Ambostra. Hij heeft daar ooms, tantes en zijn oma waarvan hij het bestaan niet eens wist, terug gevonden! Ze wonen verspreid over het land, en allen ver weg. Als dat geen goed nieuws is!

Ankanin’ny Fitiavana
Wat een beetje minder goed ging is het begeleiden van de oudste jongeren in het centrum. Voor hen wordt het ook steeds moeilijker om zich aan de regels te houden, dus na een speciaal belegde vergadering van het lokale bestuur is besloten om de oudste kinderen op kamers te laten gaan wonen. Uiteraard blijven ze onder de verantwoordelijkheid van de stichting vallen totdat ze hun studies hebben afgerond, en zelfstandig kunnen zijn. Het is voor iedereen beter, voor de jongeren zelf, om de eerste stappen naar zelfstandigheid te zetten, voor Mme Honorine omdat het echt te zwaar voor haar werd, en ook voor de kleine kinderen want die leden onder al de spanningen in het centrum.

Bezoek
Madeleine Perrick, een vrijwilligster die vorig jaar zes maanden in Ambositra heeft gewoond en Mme Honorine dagelijks heeft ondersteund, is 19 september weer teruggekomen. Het is haar vorig jaar zo goed bevallen, het klikte zo goed tussen haar en Mme Honorine, en ze heeft veel kunnen beteken en blijft dit keer ook minimaal 6 maanden. Mme Honorine is hier zo blij mee, zo ook het hele bestuur, want de dagelijkse ondersteuning van Mme Honorine is zo belangrijk gebleken. Madeleine kan zich heel nuttig maken met het begeleiden van de grote kinderen met het op kamers gaan wonen, en ook zal zij de dagelijkse kantine voor de kleuters gaan runnen.
Ze is meer dan van harte welkom!

Doordat we weg naar ons centrum weer wat opgeknapt is komen er de laatste weken weer wat meer toeristen langs. Daar zijn wel blij mee, omdat men dan zelf kan zien hoe goed het daar gaat. En het is ook fijn voor de stichting daar, want zo hebben zij wat extra inkomsten.

Schoolkantine
Op maandag 16 oktober was het zover! De dagelijkse kantine voor de 50 kleuters, en 20 andere kinderen, is weer van start gegaan. Door de gezamenlijk inzet van Madeleine en Mme Honorine, Lola, Liva en Claire krijgen deze kinderen na 3 maanden vakantie in elk geval weer een keer per dag een goede maaltijd. Doordat Madeleine wat financiële ondersteuning heeft meegekregen van familie en vrienden is het menu wat veranderd waardoor de maaltijden nog voedzamer zijn.

Dit jaar hebben we in Ambositra weer voor bijna 300 kinderen het inschrijfgeld, schoolgeld, en schoolspullen kunnen betalen!

Binnenkort, 2 november om precies te zijn, wordt Mme Honorine 65 jaar. Om dat te vieren gaan we voor een keer, met alle kinderen en alle vrouwen uit eten in een echt restaurant!

Antsirabe

Residence Madalief
Het is haast niet te geloven, maar ook dit seizoen hebben we weer meer gasten mogen ontvangen in onze Residence.
Doordat er op de Nederlandse televisie veel aandacht is besteed aan Madagaskar, en omdat Matoke tours een speciale actie heeft gehouden, zijn er dit jaar veel meer Nederlanders naar Madagaskar op reis gegaan. Er wordt elke dag heel hard gewerkt, en de gasten zijn altijd weer heel enthousiast en blij dat ze bij ons zijn geweest. In de maanden april, mei en juni ontvingen we bijna het dubbele aantal gasten als het jaar ervoor. Door al deze extra gasten, en hun giften aan de stichting, kunnen we meer werk bieden voor meer mensen uit de omgeving, en we kunnen ook meer projecten starten.

Hulp aan basisscholen in de buurt van de Residence
Zo gaan we dit schooljaar twee kantines toevoegen aan onze lijst, zodat we 6 schoolkantines zullen verzorgen. De exacte aantallen kinderen zijn nog niet bekend, maar ongeveer 1300 kinderen zullen dan 3x in de week een maaltijd op school krijgen!In de grote vakantie hebben we een nieuw klaslokaal kunnen bouwen voor de basisschool Mandanirezaka. Zo hebben zij weer een nieuwe klas voor de 50 extra kinderen die zich dit jaar hebben ingeschreven.
We hebben dit jaar in Antsirabe voor 300 kinderen het schoolgeld kunnen betalen! Vooral de kosten van middelbaar onderwijs betalen we, want die zijn significant hoger dan van het basisonderwijs, en veel kinderen stoppen na de basisschool.

Directe hulp
In Ambositra en Antsirabe helpen we nu meer dan 50 families, met dagelijkse rijst, en school- en medische kosten. In Antsirabe zijn dat oa 2 blinde echtparen en twee blinde broertjes.
Elke keer als we besluiten een nieuwe familie te gaan helpen, zien we zo snel dat het beter gaat met hen. Binnen een paar weken komen de kinderen een beetje aan, en je ziet de ouders veranderen. De dagelijkse zorgen over of er wel eten op tafel komt vallen weg, en daardoor krijgen ouders meer ruimte om beter voor hun kinderen te gaan zorgen. Maar ook om kleine baantjes of klusjes te vinden.

Zonne-energie
Omdat we dit jaar zoveel gasten ontvangen en dus ook meer omzet hebben, hebben we besloten om een lang gekoesterde droom uit te laten komen.
Begin oktober hebben we 8 zonnepanelen geïnstalleerd en vanaf half oktober draait de hele Residence op zonne-energie! We denken dat we bijna het hele jaar dit kunnen doen. Misschien dat we alleen in de wintermaanden af en toe nog gebruik zullen maken van het energie bedrijf. Wij zijn heel trots dat we nu gebruik maken van schone energie en hopen dat velen ons voorbeeld zullen volgen!