Madalief

10 september 2013

De maand augustus is goed verlopen. Narindra, mijn vervanger in het Residence, en tevens een neef van ons, heeft erg zijn best gedaan en het is allemaal heel soepel verlopen. We hadden best nog wat gasten, dus we zijn erg tevreden over de eerste acht maanden van het jaar. September wordt wel een hele rustige maand, het lijkt toch dat de toeristen weg blijven door de politieke ontwikkelingen.

We doen steeds meer in de omgeving van de Residence. We zijn al bezig met het maken van lijsten van kinderen die we gaan helpen met het betalen van schoolgeld en het aanschaffen van schoolspullen. Zodra de scholen weer beginnen zullen we weer met onze kantine en de tussendoortjes gaan starten. Ondertussen helpen we een aantal gezinnen met het verbeteren van hun leefomgeving.
Zo zijn we al langsgegaan bij Ravaka, een gehandicapt meisje dat bij haar opa en oma woont, die wij sinds een jaar helpen. Het huis wat we lieten opknappen is klaar. Wat een verbetering! Voorheen woonde ze op een heel klein kamertje op de eerste verdieping en zat ze hele dagen op het bed. Toen bleek dat de familie nog een huis had, maar waarvan het dak lekte en de vloer heel slecht was, hebben we beiden gerepareerd en nu kan Ravaka in huis rond gereden worden in haar rolstoel en kan ze zelfs naar buiten. Heel fijn om dat te zien.
Ook het huis dat we aan het bouwen zijn voor een moeder van een tweeling baby, Mme Noeline, die echt in een hele erge bouwval woonde (een beetje zoals in het verhaal van de wolf en de drie biggetjes en dan het huis van stro...) is al bijna klaar. Het lijkt erop dat dat huis iets meer dan 500 euro gaat kosten, en dan woont zij met haar tweeling, andere zoontje, moeder en nog drie andere kinderen voor het eerst van hun leven in een huis waarin het niet lekt. Zoveel beter voor iedereen.

Aanstaande zaterdag gaan we naar Ambositra. Het is alweer zo'n poos geleden dat we daar waren. De jongens waren een paar weken op padvinderij kamp, en twee van hen hebben prijzen gewonnen met sporten en met de kennisquiz. Echt heel goed! Ze waren al geselecteerd om mee te mogen doen en dan ook nog een prijzen winnen, dat is echt heel knap. De meisjes en Honorine waren ondertussen aan het bijkomen van het verblijf van Amber en Liesbeth. Wat hebben ze toch veel gedaan samen! Elke doordeweekse dag was er school, waar ze heel veel met de kinderen hebben gedaan. Daarnaast zaten ze ook niet stil en hebben heel veel mensen uit de wijk en ook in de gevangenis veel steun van deze dames gekregen. Hun avonturen kun je nog nalezen op www.madagaskar2013.reislogger. nl
Honorine is ondertussen ook al bezig om weer de lijsten voor het betalen van het schoolgeld te maken.


Kortom we hebben alles weer goed aangetroffen en zullen jullie weer op de hoogte houden van alles wat we hier doen.

Remi