Madalief

oktober 2016

Om eerlijk te zijn hadden we dat niet gedacht, en maakt dat we weer erg trots zijn op de jongens, en ook op Mme Honorine, die hen ook behoorlijk heeft ondersteund! Een gaat nu ook voor verpleegkundige studeren, en de andere twee gaan toelatingsexamen doen voor de landbouwhogeschool.

Voor het schooljaar 2016-2017 heeft Honorine weer voor 400 kinderen het inschrijfgeld en schoolspullen geregeld! Geweldig hoor dat zoveel kinderen elk jaar geholpen kunnen worden.

Onlangs is Madeleine Perrick aangekomen, een dame van in de vijftig die aangeboden heeft om minimaal 4 maanden ons te komen ondersteunen. Ze is sinds een paar dagen in Ambositra en lijkt het heel erg naar haar zin te hebben. Ze is nu al een ondersteuning voor Mme Honorine, want ze gaat mee naar de markt en bij de huisbezoeken aan de gezinnen die we ondersteunen. Ondertussen zijn dat er meer dan 25!

In Antsirabe, in en rondom de Residence, hebben we ook niet stilgezeten. Het is een druk jaar met toeristen voor ons, vooral omdat we steeds meer individuele reizigers krijgen. We worden steeds vaker genoemd op Tripadvisor en in diverse fora, en dat levert dus meer gasten op. Men is vooral heel enthousiast over ons eten, en onlangs hadden we een chefkok uit Belgie als gast en ook hij was zo enthousiast! Dat is natuurlijk vooral voor onze kokkinnen heel fijn om te horen! Meerdere keren hebben we al gehoord dat mensen het eten bij ons het allerlekkerst van hun hele reis vonden. En dat met onze lokale kokkinnen en lokale ingrediënten! Heel trots zijn wij.
In juli is Manga teruggekomen. Manga is een van de dochters van de vrouwen die wij vanaf het begin af aan gesteund hebben. Manga heeft de eerste jaren ook in onze Residence gewerkt, maar heeft een paar jaar wat anders gedaan. Ze is ondertussen moeder van Tsoa (1,5 jaar) getrouwd en wilde heel graag weer terugkomen. Aangezien we steeds meer gasten hebben konden we zeker een tweede kokkin gebruiken, maar ook omdat onze neef terug naar Tana is gegaan, hadden we ook iemand nodig die de administratie. En dat kan ze ook. Ze heeft haar man en kind meegenomen, de eerste werkt als nachtwaker, de tweede als allerschattigste jongste aanwinst van de kinderen die hier op het erf wonen.

We zijn in juli begonnen met de bouw van in totaal 4 klaslokalen. Een bij de school van Ambohimanga, en een gebouw van 3 klaslokalen bij de school van Anjabojabo aan de andere kant van de Route National 7. Beide gebouwen zullen net op tijd klaar zijn voor de rentree scolaire van 3 oktober. We hebben dit keer met de ‘commune/burgemeester’ samengewerkt. Deze laatste had gehoord van de vele bouwprojecten die wij doen en wilde graag helpen. Vooral omdat hij graag herkozen wil worden, maar het voor de bouw heel fijn, want hij heeft een vrachtwagen en een tractor waardoor veel dingen veel sneller gaan. Vandaar dat w in minder dan 3 maanden 4 klaslokalen klaar zullen hebben.

In Antsirabe hadden we op de College beloofd dat wij dit jaar voor alle vijf beste leerlingen van elke klas het inschrijfgeld voor het volgende schooljaar zouden betalen. Als ook voor alle leerlingen van de 5 basisscholen in de buurt die hun examen voor de brugklas zouden halen. Als ook voor de leerlingen die van de college naar het Lycee gingen. In totaal waren dat 160 leerlingen. Ook hadden we nog een lijst van 80 kinderen waarvan de ouders zeker het inschrijfgeld niet konden betalen. Dus in totaal hebben we voor 240 kinderen het inschrijfgeld op deze twee scholen betaald! Maar we zijn nog niet klaar, we zijn nog bezig met de basisscholen, deze sluiten hun inschrijving 3 oktober en we hebben al beloofd dat we voor elke 10 armste gezinnen het inschrijfgeld zullen betalen.Geweldig toch?

In Ambositra betalen we al sinds jaar en dag de medicijnen en doktersbezoeken van de mensen rondom ons centrum. Dat zijn er maandelijks zo’n 40. In Antsirabe werken we samen met de ‘Centre de Base de Santee II’ . Die sturen de mensen naar ons toe als ze niet voor hun medicijnen kunnen betalen. Wij helpen wekelijks zo’n tiental mensen, het gaat niet om grote bedragen, maar voor veel mensen echt niet op te brengen.

We zijn zo blij dat we zoveel kunnen doen. Doordat onze Residence zo goed loopt en we daardoor zoveel extra donaties en donateurs krijgen kunnen we zo veel meer doen.
Hartelijk dank aan iedereen die bijdraagt aan onze goede werken!