Madalief

september 2014

Daarom zijn we direct na terugkomst aan de slag gegaan met de directrices van de vier scholen rondom onze Residence, en Mme Honorine in Ambositra. Met het maken van de lijsten van de kinderen die we voorgaande jaren hielpen, en de kinderen die dit jaar hun examen van de basisschool hebben gehaald. We gaan dit jaar voor 54 kinderen het inschrijfgeld voor de middelbare school betalen, dat is van twee scholen, en hebben hen beloofd hen te helpen tot het einde van hun schoolcarriere. Dit vooral om dat heel veel kinderen ergens in de jaren van de middelbare school stoppen, vaak ook door geldgebrek.

Ook zijn we begonnen met de bouw van een kleuterklas bij de school in Ambohimanga. Omdat daar vorig jaar een nieuwe onderwijzer is aangesteld, en hij een lokaal nodig had, moesten de kleuters verkassen naar een veel te klein kantoortje. De juf moest letterlijk over de bankjes heen stappen om bij haar bureau te komen, en de kinderen zaten ongeveer bij elkaar op schoot. Doordat Julia Steenhuisen na haar drie maanden vrijwilligerswerk hier een actie heeft opgezet onder haar vrienden en familie en al rond de 900 euro heeft opgehaald!! konden wij beginnen met deze bouw.
Maandag 8 september werd de fundering gegraven door de ouders van de leerlingen en nu een week later zijn de muren bijna klaar, en kopen we morgen de golfplaten en gaat woensdag het dak erop. Het lijkt er op dat we met alle hulp van de ouders, en onze drie mannen, voor 8 oktober, want dan is de rentree, de klas klaar zullen hebben.


Ondertussen hebben in Ambositra 5 van onze kinderen examen gedaan, en, dat hebben we net gehoord, heeft maar een haar examen gehaald. Dat is heel jammer, maar helemaal niet heel erg. Ze kunnen het jaar gewoon over doen, en dan is de kans heel groot dat het volgend jaar wel gaan halen. Eigenlijk wisten we wel dat ze nog niet op het niveau waren dat nodig is. Nadat Mme Honorine het nieuws gehoord heeft , is ze direct naar huis gegaan om de kinderen op te vangen, want ze zijn wel heel teleurgesteld, dat is logisch.

Daniel en Lanto, de twee oudste jongens, volgen een opleiding tot automonteur, en lopen nu twee maande stage in Antsirabe bij de garage die onze auto’s onderhoud. Ze zijn heel enthousiast en komen elke dag in de avond terug, helemaal onder de olie en met een glimlach van oor tot oor. Ze moeten heel hard werken, en dat vinden ze echt heel erg leuk.

In en rond de Residence gaat het goed. Het is alleen wel heel erg rustig met toeristen, maar wij klagen niet heel erg, want we zullen het jaar afsluiten met een kleine nettowinst, en dan hebben we alle 10 personeelsleden en al andere vaste lasten kunnen betalen. Daar zijn we al heel blij mee. We hebben al wel weer twee groepen Nederlanders te gast gehad, en die waren weer zonder uitzondering erg onder de indruk van onze plek en onze activiteiten, wat spontaan giften en nieuwe donateurs opleverde!
Dat geeft ons weer goede moed om door te gaan met al onze projecten en weer vele mensen te helpen!