Madalief

juni 2012

Maar we gingen ook om afscheid van Alexandra te nemen, zij ging naar 4 maanden te hebben geholpen terug naar Zwitserland. De kinderen hadden een echte show bedacht. Geweldig! Ze hadden verschillende kostuums en dansen bedacht. Ze hadden zo'n plezier, vooral toen de jongens zich als meisjes verkleed hadden en nog uitbundiger dansten. Het was zo leuk om te zien. Vooral omdat de laatste tijd het allemaal helemaal niet vanzelf gaat in Madagaskar. De crisis sleept zich al meer dan drie jaar voort. Er is in die tijd niks geinvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. En dat merk je. 75% van de mensen is ondertussen ondervoed, de leraren staken al maanden omdat ze echt niet meer rond kunnen komen van hun salarissen, en de armoede verdiept zich overal. Er zijn dit jaar waarschijnlijk geen examens, waardoor een heel schooljaar verloren gaat. Daar worden we allemaal soms wel wat moedeloos van. En dan is het dus zo geweldig om te zien dat onze kinderen zo ontzettend veel plezier hebben. En dan gaan mijn gedachten ongemerkt terug naar hoe we de kinderen leerden kennen. Balita bijvoorbeeld, die nu het uitbundigst danst, het actiefst is bij de padvinderij, en altijd plezier heeft. Toen hij nog maar 7 jaar was, werkte hij al bij een restaurant en moest hij het afval selecteren en wegbrengen. Hier vond hij dan af en toe nog eetbare dingen voor hemzelf en zijn broertjes en zusje. Om hem nu zo te zien, dat is echt zo bijzonder..

Alexandra en de vrouwen van de stichting. Van links naar rechts: Honorine met Tsoa, haar dochter Nordine, Tsilavana, Lola en Liva.

De meisjes verkleed als traditionele Betsileo vrouwen: (de bevolking van Ambositra en omgeving behoren tot de Betsileo, een bevolkingsgroep die van de Indonesische eerste bewoners van het eiland afstammen.


Iedereen als trotse Betsileo:


Wat ook goed nieuws is, is dat de jongste dochter van Mme Honorine, Fara, gisteren is afgestudeerd. Daar zijn we allemaal heel trots op! Vooral ook op het feit dat Honorine, als alleenstaande moeder het voor elkaar heeft gekregen om al haar vijf kinderen goed op te voeden zodat ze allemaal goed terecht zijn gekomen. De oudste zoon is dominee, de tweede zoon dokter, de eerste dochter is onderwijzeres en nu heeft de jongste dus haar hbo diploma!

Ondertussen heb ik een Facebook pagina gemaakt voor de stichting. Zie Facebook.com/StichtingMadalief. Hierop kan ik makkelijker nieuws en foto's plaatsten.

Madagaskar maakt zich op voor de viering van de onafhankelijkheid op 26 juni, en wij hebben vandaag 80 kleuters van een andere stichting uit Antsirabe over. Heel fijn om zo veel kinderen weer plezier te zien hebben van ons terrein en speeltoestellen.

Groetjes uit een winters maar zonnig Madagaskar
Remi Doomernik