Madalief

JUNI 2018

Het huis van Meneer Jacquis is nu helemaal klaar. We hebben hem en zijn gezin kunnen helpen om hun eigen huis te bouwen. Zij hebben voor de helft van de materialen gezorgd en wij hebben de rest aangevuld. Het is een heel mooi huis geworden, en omdat hij en zijn vrouw allebei blind zijn is het heel bijzonder dat het ze allemaal gelukt is. Maar wat nog bijzonderder is, is dat mevrouw Lalatiana ook nog manden kan maken. We hebben er een aantal voor ons hotel besteld, maar helaas kunnen we niet een geheel inkomen daardoor voor haar genereren. We hebben besloten om dit gezin toe te voegen aan onze maandelijkse hulp. Met omgerekend 20 euro hebben zij nu een basis voor de maand waar de ergste zorgen mee zijn weggenomen.

Ook hebben we mevrouw Berthine Razaindrazay toegevoegd aan de lijst met families. Zij is verlaten door haar man, leeft met haar 5 dochters en drie kleinkinderen, in een te klein huis. Een dochter is weduwe met twee kinderen en een ander is onlangs ook verlaten door haar man. De weduwe dochter doet nu een opleiding voor naaister om hopelijk in een van de fabrieken een baan te krijgen. Met de hulp die ze van ons krijgt hebben ze in elk geval drie keer per dag een maaltijd.

Ook in Ambositra wordt er niet stilgezeten. Mme Honorine heeft het maar druk met de vele families die we daar helpen. Door de hulp van Madelein, die helaas sinds april weer naar Nederland is vertrokken, zijn er nu in totaal 41 gezinnen die geholpen worden.
Dat is maar goed ook, want ook daar wordt de armoede steeds groter.
We hebben daar nu een extra kantine toegevoegd, naast onze eigen 30 kinderen, en de 50 kleuters, eten er nu ook 30 (wees) kinderen uit de buurt, waarvan we weten dat ze anders echt niet te eten krijgen. De kleuters komen vaak lang niet allemaal, soms zijn er maar 20 of minder. We hebben daarom besloten om vanaf de grote vakantie verder te gaan met de kantine voor de 30 andere kinderen, die het echt heel erg hard nodig hebben. Zij krijgen dan elke dag, ook in de vakantie en in het weekend, een middag maaltijd in ons centrum.

Op dit moment is het erg onrustig in Madagaskar. Vooral in de hoofdstad zijn er elke dag demonstraties tegen het huidige regime. De president weigert om op te stappen, en de stakingen worden daardoor steeds groter. Sinds deze week, 5 juni, gaan de kinderen van de basisscholen niet naar school, omdat hun onderwijzers nu ook meedoen met de stakingen. Hopelijk duurt het niet te lang en gebeurt er eindelijk iets waardoor het weer beter zal gaan in dit mooie land.