Madalief

februari 2017

Het hele seizoen is heel goed gegaan en aan het eind van het jaar zagen we dat we 70% meer gasten hebben ontvangen dan in 2015. Het was heel erg fijn dat Manga, een meisje van de stichting die al jaren eerder bij ons heeft gewerkt, terug is gekomen. Zij is ‘assistent-manager’ geworden en doet dat heel erg goed. Dat is heel fijn, want zodoende hadden wij tijd om bij verschillende scholen langs te gaan en te kijken wat we voor heen konden betekenen. 

We besloten om in te gaan op de vraag van het Lycee (de laatste drie jaar van de middelbare school), die dringend drie nieuwe klaslokalen nodig hadden. Dit gebouw zou iets groter worden dan dat we eerder hebben gebouwd, en zou daardoor ook steviger gebouwd moeten worden. De ouders van de leerlingen zouden komen helpen, wij leverden 2 bouwvakkers en alle materialen. En zo begonnen we half oktober 2016, en vooral door de enorme inzet van de ouders, waren de drie klaslokalen klaar voor de kerst vakantie! Zodoende konden de kinderen van de examenklas nu ook gewoon hier naar school en hoefden ze niet meer naar de andere kant van de stad te reizen omdat daar noodgedwongen lokalen gehuurd werden.
Omdat iedereen zo hard gewerkt had, hebben we, ook weer samen met de ouders van de leerlingen, een openingsfeest georganiseerd. De kinderen zongen, dichtten, danstten, de ouders bereidden de maaltijd bestaande uit een geslachte Zebu (koe) voor en het werd een geslaagd feestje. Ongelooflijk dat het gelukt was, in twee maanden tijd een prachtig gebouw met drie klas
lokalen neer te zetten.
 
We hebben een vijfde school toegevoegd aan de kantines die we rondom de Residence organiseren. De basisschool uit Vinankarena had voorgaande jaren een andere sponsor voor de maaltijden, een Malagasy dame die in Frankrijk woonde. Helaas kon ze dit jaar de financiering niet meer rond krijgen, dus kwamen ze bij ons terecht.
Wij hebben gelukkig kunnen toezeggen dat we in elk geval de komende maanden, tijdens de ‘periode de soudure’ (de tijd dat de rijst op de velden staat, maar de voorraden allang op zijn) ook op deze school 4x per week een maaltijd kunnen financieren. Ook op deze school organiseren de onderwijzers en ouders verder alles zelf.

Aan het einde van het jaar hebben we een groots kerstfeest in Ambositra georganiseerd. Meer dan 30 families, en in totaal bijna 150 mensen en kinderen werden uitgenodigd. Bijna iedereen die door de stichting geholpen wordt was van de partij. Iedereen kreeg een kerstmaaltijd, wat rijst mee naar huis, en een financieel cadeautje om zelf wat voor kerst van te kopen. Ook hadden we een groep circusartiesten uit Tana over laten komen, om een mooie circus voorstelling te geven. Dit was zo bijzonder, want nog niemand, zelfs Mme Honorine en Radede hadden zoiets eerder gezien.


Ook organiseerden we een kerstmaaltijd met het personeel van de Residence, en kreeg iedereen een kerstbonus.

2017 begon bijzonder. Nl voor het eerst sinds tien jaar was Marc Randriamazava weer in Nederland. Hij is Remi’s vriend en voorzitter van de lokale stichting met wie we al die jaren al samen werken. Hij was aanwezig tijdens de bestuursvergadering op 8 januari en kreeg oa te horen dat we het komende jaar genoeg financiering hebben om weer klaslokalen te bouwen en scholen te renoveren en dat de kantine op de basisschool van Vinankarena tot de grote vakantie kunnen voortzetten.

Kortom, 2016 was een zeer goed jaar weer voor de stichting, waarin we weer veel hebben kunnen doen. Op deze site staat het jaarverslag, en daarin hebben we alles op een rijtje gezet en kun je alles nalezen wat het afgelopen jaar hebben gedaan.