Madalief

5 mei 2011

5 mei 2011

De paasvakantie in Madagaskar is alweer voorbij. Alle kindertjes van het land hebben hun uniformpjes en/of schone kleertjes weer aangetrokken en gaan allemaal met veel plezier weer naar school.

De weken voor pasen en pasen zelf waren druk en gezellig in ons Residence. We ontvingen weer onze eerste gasten, die allen weer onder de indruk waren en met een tevreden gevoel verder reisden door het mooie Madagaskar. Want het moet gezegd worden, Madagaskar is toch wel op z'n mooist in deze maanden. Alles is groen van de vele regen, de rijstoogst is in volle gang, de temperatuur is zeer aangenaam. De ochtenden zijn mistig en 'crispy' fris, met dauw, en vele vele glinsterende spinnenwebben; de ochtenden en middagen zonnig met prachtige wolkenluchten en af en toe valt er nog een bui aan het eind van de dag. De mensen zijn blij, want er is weer rijst in overvloed, dus de moeilijke tijden zijn weer even vergeten. Binnenkort beginnen de eerste feesten weer, beginnend met de besnijdenisfeesten van de jongetjes, en daarna de omkering van de doden, beiden gevierd met veel rijst, vlees, en drank, en dan zijn de zorgen nog meer vergeten. Kortom het zijn betere tijden voor de mensen van Madagaskar.

De kinderen uit Ambositra waren ook hier in onze Residence, voor een kleine week met vakantie vlak voor de paasdagen. Tijdens hun verblijf ontvingen we Brechje, Hylke en Silke; onze Vlaamse vrijwilligsters, die de komende maanden tot aan de grote vakantie de taak van Amber op de kleuterschool gaan overnemen en verder Honorine zullen ondersteunen waar ze kunnen. Het was leuk voor hen om hier te kunnen beginnen en een paar dagen later hebben we ze naar Ambositra gebracht alwaar ze direct zijn begonnen met het verven van de kleuterklas. Sinds afgelopen maandag zijn ze elke ochtend met de kleuters aan het knutselen, knippen en plakken. Bij deze willen wij hen al hartelijk danken voor de hulp en steun aan onze kleuters en aan Honorine!

De Vlaamse dames:
In het naburige Ambohimanga hebben we vlak voor de paasvakantie de kleuterklas ingericht. We hebben de muren geschilderd, het meubilair gebracht, en speelgoed en lesmateriaal geschonken. Het was weer zo ontroerend om de blije en verwonderde gezichtjes van de kinderen te zien! Bij deze een foto met juf en directeur:
 

Binnenkort gaan we nieuwe latrines bouwen bij de beide openbare basisscholen in de buurt van het Residence. Dit is in samenwerking met de beide wijken; de mannen graven de gaten van 8 meter diep, de vrouwen zorgen voor het zand en het water dat nodig is. Wij zorgen voor de materialen en de mannetjes die de wc gebouwen zullen bouwen. Door giften van donateurs van de afgelopen maanden kunnen we deze projecten gaan uitvoeren, wat natuurlijk weer heel goed nieuws is!

Het weekend van 7 mei komen de kinderen van de padvinderij uit het andere naburige dorpje Tsinjorano weer een weekendje vakantie vieren. Ook dat is weer leuk.

Met Tsoa, de kleine baby, die door Honorine en de andere vrouwen liefdevol is opgevangen gaat het heel goed. Hij is 6 kilo, en begint te praten en probeert zelfs op z'n beentjes te staan. Z'n moeder komt nu elke maand twee keer langs voor dokters controle en medicijnen (ze heeft nog steeds zwaar TBC) en ze krijgt dan van ons rijst mee, omdat ze nog drie andere kinderen ook heeft om voor te zorgen. Het gaat wel een stukje beter met haar, maar nog niet genoeg om de zorg van kleine Tsoa weer op zich te kunnen nemen. Tot die tijd heeft Tsoa het heel goed, in de liefdevolle handen van Honorine:
 

Nog even en dan valt hier de winter in. Ondanks dat het nog steeds 25 graden is overdag, hebben we de eerste bontmutsen en winterjassen alweer gezien!