Madalief

6 juli 2011

 

Gelukkig, en zo gaat dat hier, was na een paar dagen het verdriet geleden en doet Daniel het zelfs op school weer redelijk goed. Hij is in ieder geval weer goedlachs als altijd, zie foto:
 

Daniel met Tsoa, onze oudste en jongste beschermelingen.

De kinderen doen het goed, en worden echt al groot. Zie ook foto. De oudsten zijn nu al rond de twintig, maar door hun grote achterstand voordat ze bij ons woonden zitten ze nog maar in de vierde klas van het middelbare onderwijs. Wel gaat een van de grootste jongens volgend jaar naar een beroepsopleiding in Antsirabe (een soort landbouw opleiding van een jaar). De anderen blijven nog een jaar op het middelbare onderwijs om toch nog een redelijk niveau te behalen voordat ze aan een beroepsopleiding gaan beginnen. Dit jaar zullen de kinderen Remi en Maiya weg brengen naar het vliegveld op 31 juli en een paar dagen van hun vakantie in de grote stad Antananarivo doorbrengen. Dit is een grote wens van de kinderen zelf, en het is fijn dat dit nu gerealiseerd kan worden. Ze zullen naar het paleis van de koning en naar de dierentuin gaan. Twee van de Vlaamse vrijwilligsters zijn er dan nog en zullen met hen mee op vakantie gaan!

Overigens is het heel goed gegaan met hen, de Belgische meisjes, in Ambositra. Ze hebben zich elke dag heel nuttig kunnen maken in de kleuterklas, maar ook veel kunnen helpen met de problemen van elke dag. Zie ook hun weblog www.bbsinmadagaskar.blogspot.com.
 

In Antsirabe gaat het goed. We hebben de maanden april, mei en juni alweer een kleine winst gemaakt. Niet zoveel als we zouden willen, maar het is echt heel rustig en het toeristenseizoen wil nog niet echt van start gaan. Maar deze maand zullen we hard aan de slag gaan. We hebben drie groepen, en best wel wat andere reserveringen, dus deze maand in het hard werken, en dat is heel fijn, want we zijn er helemaal klaar voor. We hebben alles weer een beetje opgeverfd, de kamers heel goed schoon gemaakt, de tuin is heel mooi. Ondanks de droogte en de kou staan er best wat bloemen in bloei.

Afgelopen weekend hebben we Falina meegenomen van Ambositra naar hier. Zij is het tweede meisje dat hier nu vast komt werken en daardoor haar moeder kan helpen in de zorg voor haar broertjes en zusjes. Zij heeft de huishoudschool bij de zusters Mariste afgemaakt en is al druk aan het schoonmaken en koken in onze Residence.

Ondertussen zijn we ook begonnen met de bouw van een heus atelier waar in het laagseizoen onze meisjes bezig zullen zijn met het eerst leren en dan maken van mooie kussens, lakens, tafelkleedjes ed. Eerst voor de verkoop aan onze gasten en later voor de verkoop in Nederland. In augustus komt er een vrouw uit de stad hen dit allemaal te leren.

In de maand mei zijn Monique (Noordzij van de container) en haar moeder hier op vakantie geweest. Ze hebben ons heel erg verwend met vanalles lekkers (speculoos, kaas, chocola) en zijn zelf ook nog een paar dagen op reis geweest. Monique's moeder heeft haar ogen uitgekeken naar het mooie madagaskar dat zo ontzettend anders is dan alles wat ze tot nu had gezien. Verder hebben we niet te klagen over bezoek van vrienden en bekenden en het is fijn om deze plek met zoveel mensen te mogen delen.
 

Onlangs is de nieuwste uitgave van de Bardtgids uitgekomen en daarin staan wij heel prominent vermeld. Met een stukje over de stichting, en we worden als eerste genoemd als best 'mid-range' overnachtingsplek! Daar zijn we natuurlijk best trots op!

Nu maar hopen dat het hier politiek rustig blijft en dat er toch steeds maar meer toeristen gaan komen naar ons mooie land en onze mooie Residence.